استعلام از اداره حقوقی قوه قضاییه
در مواردی که محکوم به عمل معین است و محکوم علیه از اجرای آن امتناع می کند. آیا محکوم له می تواند درخواست بازداشت وی را مطرح کند. در پرونده اجرایی فردی به تکمیل ساختمان و تحویل ان به دیگری محکوم شده است. اما به رغم سپری شدن مدت طولانی اقدامی در جهت انجام تعهد نکرده است. با این وصف مشخص است که قصدی جدی و عملی برای ایفای تعهد ندارد. علاوه بر این محکوم له نیز توانایی تکمیل بنا را ندارد. کارشناس رسمی دادگستری با مشاهده بنا میزان هزینه های تکمیل را تعیین کرده است. با توجه به توضیحات پیش گفته خواهشمند است به این پرسش پاسخ دهید. آیا محکوم له می تواند درخواست توقیف اموال محکم علیه را مطرح نماید. در صورتی که دادگاه نتواند مالی از محکوم علیه شناسایی نماید. آیا محکوم له می تواند در راستای اعمال ماده 3 قانون نحوه اجرای محکومیتهای مالی مصوب 1394 درخواست صدور دستور بازداشت محکوم علیه را مطرح نماید.
نظریه مشورتی شماره 7/1403/853 اداره حقوقی قوه قضاییه
1- با توجه به مواد یک و 22 قانون نحوه اجرای محکومیتهای مالی مصوب 1394 ماده 3 این قانون صرفا ناظر ب مواردی است که به موجب حکم قطعی محکوم علیه به پرداخت مالی محکوم شده باشد. اعم از آنکه به صورت استرداد عین، قیمت و یا مثل آن و یا ضرر و زیان ناشی از جرم و یا دیه باشد. در اینصورت اگر محکوم علیه نسبت به اجرای حکم اقدام ننماید و مالی هم از وی شناسایی نگردد، به درخواست محکوم له و با رعایت دیگر شرایط مقرر در قانون به دستور دادگاه محکوم علیه بازداشت می شود.
2-در فرضی که حکم دادگاه ناظر بر محکومیت فرد بر انجام عملی است و نه پرداخت وجه نقد و قیمت انجام عملی که محکوم علیه از اجرای آن امتناع دارد محاسبه می گردد. اجرای حکم بر اساس ماده 47 قانون اجرای احکام مدنی مصوب 1356 انجام خواهد شد. بر این اساس وصول هزینه های انجام عمل موضوع این ماده از شمول ماده 3 قانون نحوه اجرای محکومیتهای مالی مصوب 1394 خارج است.
بدون دیدگاه