[vc_row][vc_column][vc_column_text]
عسر و حرج شرایطی است که ادامه زندگی مشترک را برای زن دشوار نماید. در حقیقت زمانی است که تحمل زندگی مشترک برای زوجه مشکل بوده و باعث شود زن به سمت طلاق روی آورد. دادگاه در صورتی که این عسر و حرج برای زن به اثبات برسد، حکم به طلاق خواهد نمود. اینکه عسر و حرج زنان چیست و موارد آن کدامند را در ادامه توضیح میدهیم.
در خصوص آقایان بحث عسر و حرج مطرح نیست. زیرا طبق قانون مرد هر زمانی بخواهد با دلیل یا بدون دلیل می تواند همسر خود را طلاق دهد. اثبات سختی زندگی نفعی برای وی نخواهد داشت. در خصوص حقوق مالی زوجه نیز دقت کنید که مهریه در هیچ صورت از بین نخواهد رفت. نفقه هم زمانی به وی تعلق نمی گیرد که نشوز زن در دادگاه اثبات شود. نشوز زن شامل عدم تمکین عام و خاص است. یعنی زن در منزل مشترک حاضر شود و مانعی در برقراری روابط زناشویی ایجاد نکند. (توضیح بیشتر)
این موارد می تواند هر گونه شرایط دشواری باشد که در دادگاه به اثبات برسد. مواد قانونی بعضی از موارد عسر و حرج را ذکر کرده اند. اما دلایل دیگری که در نزد دادگاه مصداق عسر و حرج قرار بگیرند و به هر علتی که منتسبت به زوجه نباشد نیز می توانند شامل شوند. اما ملاک در این مصادیق، این است که برای دادگاه اثبات شود که تحمل شرایط دشوار است.
مصادیق عسر و حرج زنان که در قانون به آنها اشاره شده است:
۱ـ ترک زندگي خانوادگي توسط زوج حداقل به مدت 6 ماه متوالي يا ۹ ماه متناوب در مدت يک سال بدون عذر موجه. (توضیح بیشتر)
توجه داشته باشید زمانی ترک زندگی مشترک موجب حکم طلاق می شود که باعث ایجاد مشقت برای زن باشد. در غیر این صورت باید به دلایل دیگر طلاق به درخواست زوجه مراجعه کرد. برای مثال اگر شوهر غایب شود، در صورتی می توان قبل از انقضای 4 سال دادخواست طلاق داد که این غیبت موجب آزار زن شده باشد و زندگی را برای وی دشوار نموده باشد.
۲ـ اعتياد زوج به يکي از انواع مواد مخدر يا ابتلاي وي به مشروبات الکلي که به اساس زندگي خانوادگي خلل وارد آورد و امتناع يا عدم امکان الزام وي به ترک آن در مدتي که به تشخيص پزشک براي ترک اعتياد لازم بوده است. در صورتي که زوج به تعهد خود عمل ننمايد يا پس از ترک، مجدداً به مصرف مواد مذکور روي آورد، بنا به درخواست زوجه طلاق انجام خواهد شد. (توضیح بیشتر)
دقت کنید که مصرفِ موردی یا تفننی مواد مخدر یا مشروبات الکلی، اگرچه باز هم برای خانواده دردسرساز و ناراحتکننده خواهد بود اما شامل عسر و حرج نیست.
چنانچه در این رابطه حکمی مبنی بر محکومیت زوج صادر یا پروندهی قضایی مطرح باشد یا استناد به سوابق بستری شدن زوج در کمپهای ترک اعتیاد، تمامی این سوابق ادلهای برای اثبات عسر و حرج به خاطر اعتیاد خواهد بود.
۳ـ محکوميت قطعي زوج به حبس پنج سال يا بيشتر. زوجه با در دست داشتن حکم محکومیت می تواند دادخواست طلاق را مطرح نماید. (توضیح بیشتر)
۴ـ ضرب و شتم يا هرگونه سوء رفتار مستمر زوج که عرفاً با توجه به وضعيت زوجه قابل تحمل نباشد. (توضیح بیشتر)
سوابق شکایت از زوج توسط زوجه یا احکام صادره در این خصوص احراز عسر و حرج توسط دادگاه سهلتر خواهد بود؛ زیرا بر عهدهی مدعی (زوجه) است تا با تمسک بر ادلهی اثبات دعوی، به اثبات امور موضوعی بپردازد و بتواند عسر و حرج خود را در دادگاه ثابت کند و در این بین وجود احکام قضایی و کیفری، راه را برای اثبات عسر و حرج هموارتر میکند.
۵ـ ابتلاء زوج به بيماريهاي صعب العلاج رواني يا ساري يا هر عارضه صعب العلاج ديگري که زندگي مشترک را مختل نمايد. (توضیح بیشتر)
وجود مدارک پزشکی در این خصوص لازم است و در بسیاری از مواقع دادگاه قرار ارجاع به پزشکی قانونی صادر می نماید.
دقت کنید زمانی دادگاه حکم به عسر و حرج می دهد که این باکرگی به علت عدم شروع زندگی مشترک و طبق عرف کنونی پس از عروسی باشد. وگرنه از موارد عسر و حرج نخواهد بود. همچنین زن باید دلیلی بر عدم برقراری رابطه زناشویی از سوی شوهر ارائه دهد وگرنه دادگاه ها صرف دوشیزگی را دلیل بر عسر و حرج تلقی نمی کنند.
لازم به ذکر است دادگاه باید اقناع شود که این موارد زندگی مشترک را مختل نموده است. بسیاری از محاکم در این تشخیص بسیار سخت عمل می کنند و به سادگی عسر و حرج را قبول نمی کنند. شرایط زندگی و وضعیت زن ملاک عمل قرار می گیرد. (توضیح بیشتر)
8. سوء معاشرت مرد: رفتارهای بد شوهر از جمله خشونت، اذیت و زدن زوجه و دیگر رفتارهایی که می تواند زندگی زناشویی را مختل نمایند، می تواند دلیلی برای اثبات عسر و حرج زوجه شوند. زن اگر بتواند با گواهی پزشکی قانونی، صورتجلسه پلیس، شهادت شهود و دیگر دلایل، دست بزن داشتن مرد را ثابت کند، دادگاه ها معمولاً حکم به طلاق عسر و حرجی می دهند. (توضیح بیشتر)
در خصوص صرف کراهت زن از مرد باید گفت این موضوع در محاکم اختلافی است. بعضی دادگاه ها معتقدند صرف کراهت زوجه به تنهایی نمیتواند عسر و حرج زن و دلیل طلاق محسوب شود به رغم اینکه حتی زن راضی به بذل کل مهریه اش شود. اما بعضی دیگر بر این نظرند که اگر دادگاه پس از تحقیقات و رسیدگیهای خود تشخیص دهد که نفرت زن از شوهر به حدی است که ادامه زوجیت و زندگی مشترک را برای او غیر ممکن میسازد آنرا از مصادیق عسر و حرج شناخته و بر همین مبنا حکم به طلاق صادر میکنند.
سایر موارد عسر و حرج باید در دادگاه به اثبات برسد تا دادگاه بتواند به موجب آنها حکم به طلاق دهد. دعوای طلاق عسر و حرجی، تابع احکام طلاق به درخواست زوجه است و از حیث انواع، معمولاً زیر مجموعه طلاق بائن قرار می گیرد. (نحوه طلاق عسر و حرجی)[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_btn title=”طلاق به دلیل عسر و حرج زن” link=”url:https%3A%2F%2Fnoorlaw.ir%2Fdivorce-due-to-a-womans-hardship%2F|||”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_btn title=”طلاق توافقی” link=”url:https%3A%2F%2Fnoorlaw.ir%2Fagreed-divorce%2F|title:%D8%B7%D9%84%D8%A7%D9%82%20%D8%AA%D9%88%D8%A7%D9%81%D9%82%DB%8C||”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_btn title=”وکیل طلاق در تهران” link=”|||”][/vc_column][/vc_row]