[vc_row][vc_column][vc_column_text]
در حقوق ما، زندگی در منزلی که شوهر تهیه می کند، وظیفه زن محسوب می شود. از طرفی دیگر تهیه یک منزل در خور شان زوجه، وظیفه مرد به حساب می آید. لذا می توان زندگی در یک منزل متناسب را حق و وظیفه هر یک از زوجین دانست. بدین ترتیب همه زنان حق دارند در یک منزل متناسب با شئون خانوادگی خود زندگی کنند و حق داشتن مسکن برای همه ی خانم ها مشترک است. اما حتماً شنیده اید یکی از شروط ضمن عقد ازدواج، حق مسکن یا به عبارت صحیح تر حق تعیین مسکن است. در ادامه به بررسی این حق می پردازیم.
مسکن از مصادیق نفقه است. لذا شوهری که موظف به پرداخت نفقه به زن خود است، در عین حال مکلف است خانه ای در خور شان زوجه برای وی تهیه کند. قانونگذار در ماده ۱۷۰۷ قانون مدنی، نفقه را اینگونه تعریف کرده است: نفقه عبارت است از همه نیازهای متعارف و متناسب با وضعیت زن از قبیل مسکن، البسه، غذا، اثاث منزل و هزینههای درمانی و بهداشتی و نیز خادم در صورت عادت یا احتیاج به واسطه نقصان یا مرض.
همانطور که میبینیم دایره نفقه به حدی گستره است که همه نیازهای زوجه برای یک زندگی راحت را شامل می شود.
نکته مهم در منزل مشترک این است که زندگی در منزلی که شوهر تعیین کرده، وظیفه قانونی زن است. زن در صورتی که نخواهد در این منزل ساکن شود، از منظر قانونی، از اجرای وظایف خود سرپیچی نموده و ناشزه محسوب می شود و آثار عدم تمکین بر وی بار می گردد. همانطور که ماده ۱۱۱۴ قانون مدنی نیز میگوید که زن باید در منزلی که شوهر تعیین میکند، سکنی کند، مگر آن که اختیار تعیین منزل به زن داده شده باشد.
[/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column css=”.vc_custom_1605357286061{background-image: url(https://noorlaw.ir/wp-content/uploads/2020/07/favicon-1.png?id=3819) !important;}”][vc_hoverbox image=”4608″ primary_title=”وکیل و مشاوره تخصصی در پرونده شما” hover_title=”با ما تماس بگیرید.” hover_background_color=”chino”]
22864935 – 09304430220
[/vc_hoverbox][/vc_column][/vc_row]
اولاً این خانه باید در شان زوجه باشد و موجب آزار و اذیت وی نشود. دقت کنید مرد نمی تواند زن را مجبور به زندگی در هر خانه ای بکند. اگر مرد واقعاً توان مالی نداشته باشد قانون تخفیفهایی برای او در نظر میگیرد، اما اگر مرد از روی لجبازی دست به این عمل بزند و در صورتی که دادگاه تشخیص دهد مرد میخواهد از حق خود سوءاستفاده کند، به نفع زن رأی صادر میکند.
برای این کار مددکار دادگاه پس از حضور در خانهای که نشانی آن در پرونده اعلام شده، با بررسی خانه و اثاث آن و نیز مقایسه آن با شأن و جایگاهی که زن در خانه پدری خود داشته و همچنین درنظر گرفتن مسایلی مانند شغل، درآمد، موقعیت تحصیلی و وضع زندگی زن، اعلام نظر میکند که آیا این خانه متناسب با شأن او هست یا خیر؟ اگر پاسخ این بررسی منفی باشد و مرد هم از توان مالی برخوردار باشد، دادگاه او را ملزم به تهیه مسکن مناسب برای همسرش میکند.
دوماً زن می تواند در شروط ضمن عقد ازدواج، حق تعیین مسکن را برای خود شرط کند. این شرط مقرر می کند که شوهر باید خانه ای را که زوجه انتخاب کرده برای وی تهیه کند نه هر خانه ای که خود بخواهد. دقت کنید این حق می تواند به دو شکل شرط شود:
در این صورت زن تنها می تواند شهر محل سکونت خود را تعیین کند. نشانی دقیق ملک یا محدوده محل سکونت به انتخاب شوهر خواهد بود. با وجود آزادی بسیار محدود زن به انتخاب مسکن در این شرط، می تواند از سوءاستفاده و لج بازی های شوهر نسبت به تهیه مسکن در مناطق دور و غیرقابل سکونت جلوگیری نماید.
این شرط حق انتخاب هر خانه ای در هر منطقه و شهری را به زوجه می دهد. لذا زوجه تنها زمانی مکلف به زندگی در خانه شوهر است که شوهر خانه مورد نظر وی را تهیه نموده باشد. دقت کنید در صورت اعلام این خانه به دادگاه و تهیه آن توسط شوهر ( چه به صورت خرید یا اجازه) زن مکلف خواهد بود در این منزل ساکن شود. در غیر این صورت ناشزه محسوب خواهد شد.
شرط حق تهیه مسکن برای زوجه استثنائی دارد و آن سوءاستفاده از حق است. اگر دادگاه متوجه شود زوجه با استفاده از این حق قصد آزار شوهر را دارد و برای لج بازی با وی، سنگ اندازی می کند، دادگاه حکم به بی حقی وی خواهد داد.
به موجب ماده ۱۰۰۵ اقامتگاه زن شوهردار همان اقامتگاهی است که شوهر در آن زندگی میکند. وی ادامه داد: در این ماده آمده است که اقامتگاه زن شوهردار همان اقامتگاه شوهر است معذلک زنی که شوهر او اقامتگاه معلومی ندارد و همچنین زنی که با رضایت شوهر خود یا به اجازه محکمه مسکن علیحده اختیار کرده است، میتواند اقامتگاه شخصی علیحده نیز داشته باشد.
ولی این اختیار بدان مفهوم نیست که زن بتواند زوج را مجبور به زندگی با خانواده خود یا اقامت در خارج از کشور کند هر چند که مسکن پدر یا مادر یا محل مسکونی در خارج از کشور متناسب با وضعیت زن باشد زیرا هیچ کس نمیتواند استفاده از حق خود را وسیله ضرر دیگری قرار دهد.
اگر بودن زن با شوهر در یک منزل، متضمن خوف ضرر بدنی یا مالی یا شرافتی برای زن باشد، حق مسکن به وی اعطاء می شود و میتواند مسکن جداگانه اختیار کند و در صورت ثبوت مظنه ضرر مزبور، محکمه حکم بازگشت به منزل شوهر نخواهد داد و مادام که زن در بازگشتن به منزل مزبور معذور است، نفقه بر عهده شوهر خواهد بود که این موضوع در ماده ۱۱۱۵ قانون مدنی از سوی قانونگذار مقرر شده است.
زندگی در منزل مستقل برای زن و شوهر، حق زوجین است. بسیاری از مواقع پیش می آید که مطابق رسوم یا به هر دلیل دیگری زوجین در منزل خانواده شوهر یا در کنار اقوام دیگر زندگی می کنند. در این موارد اگر راضی نباشد، می تواند شوهر را الزام به تهیه منزل مستقل نماید و دادگاه نیز وی را محکوم به تهیه مسکنی مستقل از سایرین می نماید.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_btn title=”شروط ضمن عقد ازدواج” link=”url:https%3A%2F%2Fnoorlaw.ir%2F12-conditions-during-marriage%2F|title:%D8%B4%D8%B1%D9%88%D8%B7%2012%DA%AF%D8%A7%D9%86%D9%87%20%D8%B6%D9%85%D9%86%20%D8%B9%D9%82%D8%AF%20%D9%86%DA%A9%D8%A7%D8%AD||”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_btn title=”طلاق توافقی” link=”url:https%3A%2F%2Fnoorlaw.ir%2Fagreed-divorce%2F|title:%D8%B7%D9%84%D8%A7%D9%82%20%D8%AA%D9%88%D8%A7%D9%81%D9%82%DB%8C||”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_btn title=”وکیل طلاق در تهران” link=”url:https%3A%2F%2Fnoorlaw.ir%2Fdivorce-lawyer%2F|title:%D9%88%DA%A9%DB%8C%D9%84%20%D8%B7%D9%84%D8%A7%D9%82||”][/vc_column][/vc_row]