[vc_row][vc_column][vc_column_text]
برخلاف مطالبه مهریه در اجرای ثبت که مختص عقد رسمی است، مطالبه مهریه از طریق دادگاه چه در ازدواج دائم و چه در ازدواج موقت با سند رسمی یا عادی، ممکن است.
نکته دیگر اینکه لزومی ندارد که همه مهریه را درخواست و مطالبه کنید لذا اگر شوهر مالی ندارد یا اموال او اندک است می توانید قسمتی از مهر را در دادخواست مطالبه کنید. حق اجرا گذاشتن مهریه باقیمانده برای زوجه محفوظ است.
جهت مطالبه مهریه از طریق دادگاه ابتدا بایستی به دفاتر خدمات الکترونیکی قضایی مراجعه نموده و دادخواست مطالبه مهریه را ثبت نماییم . به جهت اینکه دعوای مطالبه مهریه یک دعوای مالی است ، بایستی هزینه دادرسی مربوط به آن پرداخته شود .
نکته مهم اینکه رسیدگی به دعاوی مهریه تا نصاب دویست میلیون ریال یعنی بیست میلیون تومان در صلاحیت شورای حل اختلاف می باشد . لذا به این منظور بایستی ابتدا به شورای حل اختلاف مراجعه کرد .
دادخواست مطالبه مهریه معادل سه و نیم درصد مهریه است. اگر زنی که دادخواست مهریه داده توانایی پرداخت هزینه دادرسی را نداشته باشد بایستی تقاضای اعسار از پرداخت هزینه دادرسی را استناد شهادت شهود تقاضا کند. دادگاه خانواده در بدو امر به موضوع اعسار زوجه از پرداخت هزینه دادرسی رسیدگی می کند.
زوجه می تواند مطالبه مهریه را در محل اقامت خود یا محل اقامت شوهر از دادگاه خانواده تقاضا کند. ولی اگر مهریه مال غیر منقول باشد بر طبق ماده ۱۲ قانون حمایت خانواده و ماده ۱۲ قانون آیین دادرسی مدنی می بایستی در دادگاه محلی که ملک واقع شده دادخواست مطالبه مهریه داده شود.
پس از ثبت دادخواست، پرونده به دادگاه خانواده ارجاع شده و وقت رسیدگی تعیین می شود. دقت کنید نحوه پیگیری دادخواست مهریه از طریق سامانه ثنا می باشد.
از این مرحله به بعد، شوهر می تواند طی دعوای متقابل ادعای اعسار از پرداخت مهریه را مطرح کند. در این صورت با داشتن دو شاهد در دادگاه، اعسار خود را اثبات می کند و دادگاه پرداخت مهریه را تقسیط می نماید.
لازم به ذکر است که اگر مهریه پول باشد به نرخ روز بانک مرکزی محاسبه می شود و همین مقدار مبلغ مهریه می باشد.
در این مرحله، به درخواست زن (محکوم له) اجرائیه به طرفیت زوج صادر می شود و مدیر اجرای احکام به ابلاغ اجرائیه به وی 10 روز مهلت اجرای حکم می دهد.
پس از گذشت این 10 روز، زوجه می تواند یکی از شیوه های زیر را طی نماید:
الف) توقیف اموال: زن با معرفی اموالی که به طور رسمی به نام شوهر است، می تواند این اموال را بازداشت نموده و در مرحله بعد با برگزاری مزایده این مال فروخته شده و از پول حاصله مهریه زن به همراه نیم عشر اجرایی (نیم درصد مهریه به عنوان سهم دادگستری) برداشته می شود. اگر مابقی داشت، به زوج مسترد می شود.
البته دقت کنید مالی قابل بازداشت و فروش است که از مستثنیات دین نباشد. مستثنیات دین مواردی است که برای شخص معسر از پرداخت طلب باقی می ماند و شامل موارد ذیل می شود:
ب) جلب و بازداشت شوهر: در صورتی که حداکثر ظرف یک ماه از تاریخ صدور رای، شوهر درخواست اعسار از پرداخت مهریه را نکرده باشد، زن می تواند دستور جلب وی را بگیرد و تا زمانی که شوهر، مهریه را به طور کامل نپرداخته و یا درخواست وی منتهی به صدور رای نشده است، وی در زندان می ماند.
دقت کنید حتی اگر شوهر مالدار و ثروتمند باشد تنها تا پرداخت 110 سکه در حبس می ماند و بیشتر از این میزان قابل حبس نیست.
مطابق بخشنامه قوه قضائیه که در مورخ ۱۳۹۷/۷/۲۲ صادر شده است به این مطلب تاکید دارد که چون سکه گران شده است، دادخواست های تعدیل اقساط مهریه خارج از نوبت و با توجه به وسع واقعی زوج تقسیط شود که کسی بی جهت بابت مهریه به زندان نرود؛ متن بخشنامه چنین است:
بخشنامه شماره ۹۰۰۰/۳۴۸۵۹/۱۰۰ مورخ ۱۳۹۷/۷/۲۲ رئیس قوه قضاییه
ج) ممنوع الخروج کردن شوهر: پس از صدور رای محکومیت مهریه و نپرداختن مهریه و یا تقسیط نشدن مهریه توسط زوج ،محکوم له (زوجه) می تواند از دادگاه صادر کننده رای تقاضای صدور قرار ممنوع الخروج کردن زوج (شوهر) را کند . دادگاه تکلیف به پذیرش آن دارد مگر اینکه مهریه پرداخت شودیا اعسار زوج برای پرداخت مهریه پذیرفته شود. همچنین اگر شوهر (محکوم علیه) تامینی مناسب به تشخیص دادگاه بسپارد،رفع ممنوع الخروجی صادر می شود.
د) توقیف حقوق شوهر: توقیف حقوق شوهر برای مهر بدین صورت است که اگر فرزند داشته باشد یک چهارم و اگر فرزند نداشته باشد یک سوم حقوق دریافتی او را می توان از طریق دادگاه توقیف نمود.
پروسه ی دادرسی از طرح دعوا تا صدور و اجرای رای قطعی می تواند از 6 ماه تا 2 سال به طول بیانجامد. در این مدت ممکن است شوهر اقدام به فروش و انتقال اموال خود نماید. برای جلوگیری از بروز این اتفاق، زن می تواند حین طرح دعوای الزام به پرداخت مهریه و یا قبل و بعد آن، درخواست تامین خواسته را مطرح کند.
هزینه دادرسی قرار تامین خواسته غیر مالی است و با هزینه های دفتر خدمات الکترونیک قضایی جمعاکمتر از دویست هزار تومان است.
اگر قبل از دادخواست اصلی ، تقاضای توقیف اموال از طریق تامین خواسته شود ۱۰ روز از زمان صدور قرار تامین خواسته فرصت دارید که دادخواست مطالبه مهریه را به ثبت برسانید.
بدین ترتیب با ارجاع پرونده به دادگاه، قاضی قرار تامین خواسته صادر می کند و در این زمان می توان اموال زوج را جهت بازداشت معرفی نمود. لذا اموال وی معرفی می شود و تا زمان صدور رای قطعی و اجرای حکم و برگزاری مزایده، این اموال از هرگونه برداشت یا سوءاستفاده محفوظ می ماند.
نکته مهم در تامین خواسته اینکه امکان توقیف مستثنیات دین وجود دارد. بدین ترتیب اموال توقیف شده از زوج تا تعیین تکلیف نهایی یعنی تشکیل پرونده اجرایی توقیف باقی می ماند و در نهایت اگر زوج مهر را نپردازد و یا اموال توقیف شده از مستثنیات دین نباشد با درخواست زوجه اموال کارشناسی و به مزایده گذاشته می شود. اگر مال از مستثنیات دین باشد، قابل فروش نیست و آزاد می گردد.
دقت کنید اگر عقدنامه رسمی باشد برای درخواست تامین خواسته مهریه زن نیازی به پرداخت وجهی تحت عنوان خسارت احتمالی نیست مگر اینکه مهر مندرج در عقدنامه عادی مثل صیغه نامه باشد که به تشخیص دادگاه مبلغی به عنوان خسارت احتمالی به صندوق دادگستری سپرده می شود.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_btn title=”گرفتن مهریه از اجرای ثبت” link=”url:https%3A%2F%2Fnoorlaw.ir%2Fget-a-dowry-from-the-execution-of-the-registration%2F%20%20|||”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_btn title=”طلاق توافقی” link=”url:https%3A%2F%2Fnoorlaw.ir%2Fagreed-divorce%2F|title:%D8%B7%D9%84%D8%A7%D9%82%20%D8%AA%D9%88%D8%A7%D9%81%D9%82%DB%8C||”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_btn title=”وکیل طلاق” link=”url:https%3A%2F%2Fnoorlaw.ir%2Fdivorce-lawyer%2F|title:%D9%88%DA%A9%DB%8C%D9%84%20%D8%B7%D9%84%D8%A7%D9%82||”][/vc_column][/vc_row]