زمانی که شخصی به دیگری بدهی دارد، نپرداختن این بدهی می تواند موجب شود که شخص طلبکار ممنوع الخروجی وی را از دادگاه بخواهد و تا زمان مصالحه، اثبات اعسار یا پرداخت دین این ممنوع الخروجی باقی می ماند. زوجه برای دریافت حقوق مالی خود از جمله مهریه، نفقه، اجرت المثل و دیگر طلب های خود از شوهر می تواند وی را ممنوع الخروج نماید. این ممنوع الخروج کردن با توجه به موضوع طلب یعنی مهریه، نفقه، اجرت المثل و غیره می تواند از راه های مختلف صورت گیرد.
همانطور که می دانید مهریه از دو طریق قابل مطالبه است: اجرای ثبت و دادگاه خانواده. در حال حاضرر رویه محاکم بدین شکل است که زوجه ابتدا باید در واحد اجرای ثبت مهریه خود را مطالبه نماید و با گذشت 6 ماه از تشکیل پرونده و عدم دسترسی به اموال شوهر، اجرای ثبت گواهی می دهد تا زوجه با داشتن آن بتواند دعوای مطالبه مهریه را در دادگاه مطرح نماید.
به این ترتیب دو مرجع برای پیگیری مطالبه زن وجود دارد که پرونده در هر کدام باشد می توان ممنوع الخروجی را از آن مرجع خواست.
[vc_column css=”.vc_custom_1605357286061{background-image: url(https://noorlaw.ir/wp-content/uploads/2020/07/favicon-1.png?id=3819) !important;}”][vc_hoverbox image=”4608″ primary_title=”وکیل و مشاوره تخصصی در پرونده شما” hover_title=”با ما تماس بگیرید.” hover_background_color=”chino”]
22864935 – 09304430220
[/vc_hoverbox][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]
زوجه می تواند به دفتر ازدواجی که در شناسنامه و عقد نامه قید شده و نکاح در آنجا ثبت شده، مراجعه نماید و تقاضای صدور اجرائیه کند. پس از صدور اجرائیه و گذشت مهلت 10 روز از ابلاغ آن به شوهر به اداره اجرای ثبت اسناد مراجعه کند که آنجا هم میتوان اموال زوج را توقیف کرد و هم او را ممنوع الخروج کرد. این شیوه ممنوع الخروجی سریعترین راه برای جلوگیری از فرار شوهر از کشور است. (نحوه مطالبه مهریه از اجرای ثبت)
مطابق ماده ۱۷ قانون گذرنامه مصوب ۱۳۵۱ و همچنین ماده ۲۰۱ آئین نامه اجرای اسناد رسمی لازم الاجرا مصوب ۱۳۸۷ به درخواست زن در اجرای ثبت، شوهر ممنوع الخروج می شود و رفع آن یا با مصالحه زوجین و یا قطعی شدن حکم اعسار از پرداخت مهریه در دادگاه (و پرداختن پیش پرداخت تعیین شده در حکم دادگاه) صورت می گیرد.
نکته مهم در ممنوع الخروجی مرد این است که اداره اجرا میتواند بابت حقالاجرای وصول نشده خود بدهکار را ممنوعالخروج نماید یا در صورت ممنوعالخروجی تا زمانی که نیمعشر دولتی پرونده (سهم اجرای ثبت در انجام کارهای مطالبه که معادل یک بیستم مهریه به میزان بدهی شوهر اضافه می شود.) پرداخت نگردیده است، از ممنوعالخروجی رفع اثر ننماید، چرا که بدهی شامل طلبی است که بستانکار تقاضا نموده و مبلغی است که به عنوان حقوق دولتی به آن تعلق میگیرد.
در صورتی که زوجه، علیه همسر خود دعوای مطالبه مهریه طرح نموده و موفق به کسب رای محکومیت وی شده باشد، بنا بر تقاضای او دادگاه قرار ممنوع الخروجی شوهر را صادر می نماید. این قرار در مرحله ی اجرای رای قطعی، پس از ابلاغ اجرائیه و گذشت مهلت 10 روزه از زمان ابلاغ قابل صدور است. (نحوه مطالبه مهریه از دادگاه)
رفع ممنوع الخروجی تنها با قبول اعسار شوهر یا پرداخت مهریه و یا رضایت زن ممکن خواهد بود. همچنین اگر شوهر (محکوم علیه) تامینی مناسب به تشخیص دادگاه بسپارد،رفع ممنوع الخروجی صادر می شود
ماده۲۳ـ مرجع اجراءکننده رأی باید به تقاضای محکومٌله قرار ممنوعالخروج بودن محکومٌعلیه را صادر کند. این قرار تا زمان اجرای رأی یا ثبوت اعسار محکومٌعلیه یا جلب رضایت محکومٌله یا سپردن تأمین مناسب یا تحقق کفالت مطابق قانون مدنی به قوت خود باقی است.
تبصره ـ درخصوص سفر واجب که وجوب آن از قبل ثابت شده باشد و سفرهای درمانی ضروری، دادگاه موقتاً به محکومٌعلیه اجازه خروج از کشور را میدهد.
با صدور حکم قطعی محکومیت شوهر به پرداخت هر یک از طلب های زن (جز مهریه که شرایط خاص ذکر شده را دارد.) زوجه باید درخواست صدور اجرائیه را از دادگاه صادر کننده رای بدوی درخواست نماید. پس از صدور و ابلاغ اجرائیه به شوهر، به او 10 روز مهلت داده می شود تا رای را اجرا نماید.
با گذشت این مهلت و عدم پرداخت بدهی، زوجه می تواند به واحد اجرای دادگاه مراجعه نماید و درخواست توقیف اموال، بستن حساب ها و یا ممنوع الخروجی وی را نماید. بدین ترتیب دادگاه با ممنوع الخروج کردن شوهر فشار بر روی وی را افزایش می دهد تا مجبور به پرداخت شود.
تا زمانی که از طرف بدهکار موجبات پرداخت بدهی فراهم نشود نمیتوان ممنوعالخروجی را رفع کرد، اگر چه سالیان درازی از دستور ممنوعالخروجی و اجرای آن بگذرد.
در صورتی که مرد دادخواست اعسار از پرداخت مهریه دهد، با پرداخت پیش پرداختی که در حکم مشخص شده و هر میزان از اقساط مهریه که موعدش رسیده باشد را که پرداخت کند، می تواند از کشور خارج شود.
اگر اقساط عقب مانده داشته باشد لازم است اقساط عقب مانده خود را پرداخت کند و سپس می تواند از کشور خارج شود.
در برخی موارد اشخاصی به لحاظ نوع کار و حرفه خود که لازمه آن خروج از کشور است تقاضای رفع ممنوعالخروجی دارند. در این موارد به استناد رای وحدت رویه هیات عمومی دیوان عدالت اداری که در تاریخ 23 بهمن ماه سال 80 صادر گردید، پس از احراز شرایط خاص بدهکار که با مفاد رای صادره مطابقت داشته باشد ممنوعالخروجی بدهکار رفع میشود. ب
ا توجه به ماده 17 قانون گذرنامه که به منظور حفظ و تامین حقوقی طلبکاران وضع شده بدهکارانی که با هدف امتناع از پرداخت بدهی خود در صدد خروج از کشور هستند و به لحاظ خروج آنها تامین طلب بستانکار غیرممکن میگردد ممنوعالخروج میشوند. اما مردانی که به واسطه انجام وظایف و ماموریتهای سازمانهای دولتی خروج آنان از کشور الزامی و اجتنابناپذیر است ممنوعالخروجی آنان رفع میشود.
این سامانه در مورد ممنوع الخروجی های سازمان ثبت اسناد و املاک (واحد اجرای ثبت) می باشد.
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_btn title=”ممنوع الخروج کردن زن” link=”url:https%3A%2F%2Fnoorlaw.ir%2Fforbidden-to-leave-a-woman%2F|title:%D9%85%D9%85%D9%86%D9%88%D8%B9%20%D8%A7%D9%84%D8%AE%D8%B1%D9%88%D8%AC%20%DA%A9%D8%B1%D8%AF%D9%86%20%D8%B2%D9%86||”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_btn title=”مطالبه مهریه” link=”url:https%3A%2F%2Fnoorlaw.ir%2Fdemand-for-dowry%2F|title:%D9%85%D8%B7%D8%A7%D9%84%D8%A8%D9%87%20%D9%85%D9%87%D8%B1%DB%8C%D9%87||”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_btn title=”وکیل طلاق در تهران” link=”url:https%3A%2F%2Fnoorlaw.ir%2Fdivorce-lawyer%2F|title:%D9%88%DA%A9%DB%8C%D9%84%20%D8%B7%D9%84%D8%A7%D9%82||”][/vc_column][/vc_row]