[vc_row][vc_column][vc_column_text]
مهریه حقی است برای زن بر عهده مرد. نحوه مطالبه مهریه توسط زن بستگی به نوع مهریه دارد. این مهریه می تواند عند المطالبه باشد و یا عند الاستطاعه. برای مطالبه ابتدا باید دید مهریه جزء کدام یک از این دسته هاست. (سایر انواع مهریه)
بحث مهریه عندالاستطاعه و عندالمطالبه در سال های اخیر با توجه به بخش نامه ثبتی ابلاغ شده به دفاتر رسمی ازدواج قوت گرفته است و سر دفتر ازدواج با توافق زوجین می تواند نوع مهریه را به جای عندالمطالبه، عندالاستطاعه بنویسید حتی می توان از کل مهریه بخشی را عندالمطالبه نوشت و بخش دیگر را عندالاستطاعه و در این خصوص نیز منعی وجود ندارد.
مهریه عندالمطالبه مهریه ای است که زن هر زمان اراده کند می تواند آن را مطالبه کند. حق دریافت مهریه کاملاً به خود زن بستگی دارد و وضعیت مالی شوهر در حق دریافت مهریه هیچ تاثیری ندارد.
زن می پذیرد که مرد مهریه اش را در صورتی بپردازد که مرد توانایی مالی برای پرداخت مهریه داشته باشد . به این نوع مهریه ، در عرف مهریه عندالاستطاعه گفته می شود . به لحاظ عرفی ، استطاعت یعنی توانایی و منظور از مهریه عندالاستطاعه مهریه ای است که مرد در شرایطی موظف به پرداخت مهریه عندالاستطاعه شود که توانایی پرداخت مهریه به همسر خود را داشته باشد
(چه میزان به زن مهریه تعلق می گیرد؟)
زن و شوهر هر زمان که بخواهند میتوانند با یکدیگر توافق کنند و مهریه عندالمطالبه را به عند الاستطاعه یا بالعکس تغییر دهند و در این مورد منع قانونی و شرعی وجود ندارد.
ریاست سازمان ثبت اسناد و املاک کشور و معاون رئیس قوهی قضائیه از طریق بخشنامهی دو خطی شمارهی ۵۳۹۵۸/۳۴/۵ مورخ ۷/۱۱/۸۵، سردفتران ازدواج را مکلّف کرده در موقع اجراء صیغه ی عقد و ثبت واقعه ی ازدواج در صورتی که زوجین نحوهی پرداخت مَهریه بر عندالاستطاعت مالی زوج توافق نمایند، به صورت شرط ضمن عقد درج و به امضاء زوجین برسانند.
این بخشنامه به هیچ وجه به معنای تبدیل شدن مَهریه از عندالمطالبه به مهریه عندالاستطاعه نیست و زوجین نباید دغدغهای درخصوص بقاء وضعیت قبلی (عندالمطالبه بودن مَهریه) داشته باشند. زمانی که قانون صراحتاً بر عندالمطالبه بودن مَهریه نظر دارد، بخشنامه قادر به تغییر آن نیست؛ هرچند که بخشنامه مذکور ادّعای انجام این تغییر را ندارد بلکه سردفتران ازدواج را مکلّف کرده به زوجین اعلام دارند که میتوانند نحوه ی پرداخت مَهریه را به صورت مهریه عندالاستطاعه تعیین کنند و این تراضی را به صورت شرط ضمن عقد نکاح بگنجانند.
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_btn title=”روش های مطالبه مهریه ” link=”url:https%3A%2F%2Fnoorlaw.ir%2Fdemand-for-dowry%2F|title:%D9%85%D8%B7%D8%A7%D9%84%D8%A8%D9%87%20%D9%85%D9%87%D8%B1%DB%8C%D9%87||”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_btn title=”طلاق توافقی” link=”url:https%3A%2F%2Fnoorlaw.ir%2Fagreed-divorce%2F|title:%D8%B7%D9%84%D8%A7%D9%82%20%D8%AA%D9%88%D8%A7%D9%81%D9%82%DB%8C||”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_btn title=”وکیل طلاق در تهران” link=”url:https%3A%2F%2Fnoorlaw.ir%2Fdivorce-lawyer%2F|title:%D9%88%DA%A9%DB%8C%D9%84%20%D8%B7%D9%84%D8%A7%D9%82||”][/vc_column][/vc_row]