[vc_row][vc_column][vc_column_text]
در قانون مدنی ، حضانت فرزند دختر و پسر تا سن هفت سالگی با مادر است . اما بعد از هفت سالگی ، حضانت فرزند تا سن بلوغ ( در دختران نه سال تمام قمری و در پسران پانزده سال تمام قمری ) بر عهده پدر است (امکان سلب حضانت تنها تا سن بلوغ وجود دارد.). بعد از این سن خود فرزند می تواند انتخاب کند که می خواهد با کدامیک از والدینش زندگی کند و دیگر بحث حضانت و سلب آن مطرح نخواهد بود.
حضانت طفل (نگاهداری و تربیت فرزندان توسط پدر و مادر) هم حق و هم تکلیف ابوین است و آنها بر اساس یک الزام قانونی موظف به انجام تکالیف مربوط به حضانت هستند. بنابراین زوجین مکلفند در طول زندگی مشترک با حمایت مادی و معنوی از فرزندان خود، شرایط مناسبی برای رشد و پرورش آنها ایجاد سازند و تا زمانی که آنها از یگدیگر جدا نشده اند و زنده هستند این امر بر عهده هر دو می باشد و شخص دیگری بر آنها تقدم ندارد.
ماده ۱۱۷۳ قانون مدنی: «هر گاه در اثر عدم مواظبت یا انحطاط اخلاقی پدر یا مادری که طفل تحت حضانت اوست، صحت جسمانی و یا ترتیب اخلاقی طفل در معرض خطر باشد، محکمه می تواند به تقاضای اقربای طفل یا به تقاضای قیم او یا به تقاضای رئیس حوزه قضائی هر تصمیمی را که برای حضانت طفل مقتضی بداند, اتخاذ کند. »
مطابق ماده 1170 قانون مدنی، در صورتی که مادر در مدتی که حضانت بر عهده اوست مبتلا به جنون یا دیوانگی شود ، یا با شخص دیگری ازدواج کند ، حضانت از وی سلب می شود .
بر اساس تصریح قانون، تنها ازدواج مادر مجوز لغو حق حضانت است و آشنایی متعارف وی با مرد دیگری به قصد ازدواج، از بین برنده حق مادر برای حضانت طفل نیست.
دقت کنید امکان سلب حضانت از مادر ازدواج کرده تنها در صورتی ممکن است که این دعوا توسط پدر طفل طرح شده باشد. لذا در صورت فوت پدر، خانواده پدری و جد پدری طفل نمی توانند به این دلیل جهت سلب حضانت استناد نمایند.
منع ملاقات فرزند برای طرف دیگر جرم بوده و مجازات آن تا دو بار منع، جزای نقدی و برای بار سوم موجب سلب شدن حضانت فرزند می گردد.
مصادیق گفته شده انحصاری نیستند ؛ بلکه در هر مورد که مصلحت کودک به خطر بیفتد می توان حضانت را از دارنده آن سلب کرد.
برای تغییر حضانت، نخست بایستی دعوای سلب حضانت را در دادگاه اقامه کرد و دادخواستی به طرفیت شخص حاضن طرح نمود. در این دادخواست ، هر کسی که مدعی وجود یکی از دلایل سبل نمون حضانت از حاضن است ، باید به استناد وجود یکی از شرایط سلب حضانت که در بالا ذکر شد ، دادخواست را تنظیم نماید .
مثلا اگر والدی کودک خود را کتک می زند و این کتک زدن بیشتر از حد متعارف باشد و مصلحت طفل را به خطر بیندازد ، می توان این دادخواست را به دلیل کتک زدن بیش از حد متعارف کودک تنظیم نمود و اگر هم آثار ضرب بر روی بدن کودک وجود دارد ، گواهی پزشک قانونی را اخذ کرد . در این حالت ، دادگاه به این درخواست رسیدگی کرده و در صورتی که مصلحت طفل اقتضا کند ، حضانت کودک را به دلیل عدم صلاحیت از این والد سلب خواهد کرد .
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_btn title=”حضانت فرزندان” link=”url:https%3A%2F%2Fnoorlaw.ir%2Fcustody-of-the-child%2F|title:%D8%AD%D8%B6%D8%A7%D9%86%D8%AA%20%D9%81%D8%B1%D8%B2%D9%86%D8%AF%D8%A7%D9%86||”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_btn title=”ملاقات با فرزندان” link=”url:https%3A%2F%2Fnoorlaw.ir%2Fmeeting-with-children%2F|title:%D9%85%D9%84%D8%A7%D9%82%D8%A7%D8%AA%20%D8%A8%D8%A7%20%D9%81%D8%B1%D8%B2%D9%86%D8%AF%D8%A7%D9%86||”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_btn title=”وکیل طلاق در تهران” link=”url:https%3A%2F%2Fnoorlaw.ir%2Fdivorce-lawyer%2F|title:%D9%88%DA%A9%DB%8C%D9%84%20%D8%B7%D9%84%D8%A7%D9%82||”][/vc_column][/vc_row]
[…] امکان سلب حق حضانت از پدر برای زوجه وجود دارد. قانون ما حضانت را تا هفت سالگی بر عهده مادر قرار داده است و از هفت سالگی تا سن تکلیف برعهده پدر. اما اگر شما بتوانید اعتیاد پدر فرزندتان را اثبات نمایید در زمان انتقال حضانت (هفت سالگی) میتوانید در دادگاه اثبات نمایید با توجه به اینکه ایشان اعتیاد دارند صلاحیت حضانت فرزندشان را ندارند. دقت کنید، حتی اگر حضانت فرزند با مادر باشد نیز پدر مکلف به پرداخت نفقه فرزند خود است و چنانچه پدر توانایی پرداخت نفقه نداشت این تکلیف بر دوش جد پدری (پدربزرگ) فرزندتان است. […]