بسیار پیش می آید که علیرغم اتمام مدت اجاره و اعلام آمادگی مستاجر در خصوص تحویل مورد اجاره، به دلیل عدم پرداخت پول پیش یا پول رهن عرفی (مبلغ قرض الحسنه مسکن)، مستاجر عملاً امکان تخلیه پیدا نمی کند. چرا که تا زمانی که پول از سوی موجر مسترد نشود عملاً امکان اجاره محل دیگر و جابجایی ندارد. در این شرایط بحث مطالبه اجرت المثل تاخیر در تخلیه پیش می آید.
[vc_column css=”.vc_custom_1605357286061{background-image: url(https://noorlaw.ir/wp-content/uploads/2020/07/favicon-1.png?id=3819) !important;}”][vc_hoverbox image=”4608″ primary_title=”وکیل و مشاوره تخصصی در پرونده شما” hover_title=”با ما تماس بگیرید.” hover_background_color=”chino”]
22864935 – 09304430220
[/vc_hoverbox][/vc_column][vc_row][vc_column][vc_column_text]
حسب صراحت ماده 494 قانون مدنی به محض اتمام مدت اجاره، مستاجر بایستی ملک را تحویل دهد. چنانچه مستاجر بیش از مدت از ملک استفاده کرده باشد اجرت المثل باید پرداخت کند.
این یک قاعده کلی است و هیچ استثنایی بر آن وارد نشده است.
از طرف دیگر در اجاره نامه های معمول، هم برای تأخیر مستاجر در تخلیه و هم تأخیر موجر در استرداد پول پیش، خسارت تعیین می شود.
لذا بر اساس قوانین فعلی، اگر مستاجر پس از اتمام مدت اجاره از ملک استفاده کند باید اجرت المثل یا اجرت تأخیر تعیین شده در اجاره نامه را بپردازد. حتی اگر دلیل تأخیر، اقدام موجر بوده باشد. چون تخلیه در سررسید تعهد مستقل مستاجر بوده و صرف طلب داشتن از موجر، نافی این تعهد نیست.
از طرف دیگر با توجه به اینکه موجر نیز تأخیر کرده است بایستی خسارت تأخیر مقرر در قرارداد را به مستاجر بپردازد.
بنابراین با توجه به اینکه اصولاً این مبلغ خسارت یکسان است مبلغ طلب و بدهی موجر یکسان میشود و نیازی نیست مستاجر چیزی پرداخت کند. البته بهتر است مستاجر دلایلی در دست داشته باشد که حاضر به تخلیه بوده و موجر پول وی را پرداخت نمی کند. این دلیل میتواند ارسال اظهارنامه یا وجود چندین شاهد باشد.
اما بهترین راهکار این است که موقع تنظیم اجاره، تخلیه را مشروط به پرداخت پول پیش نماییم. اگر اینگونه باشد تا زمانی که پول پیش از سوی موجر پرداخت نگردد، مستاجر نیازی نیست اجرت المثل پرداخت کند. چرا که با عدم پرداخت پول پیش اصولاً تأخیری در تخلیه صورت نگرفته است.