پس از اتمام ساخت بنا مالک ساختمان می بایست نسبت به دریافت جواز پایان کار اقدام نماید. برای این کار مالک می بایست به شهرداری مراجعه نماید و درخواست صدور گواهی پایان کار ساختمانی بدهد تا انتقال رسمی سند انجام شود. گواهی پایان کار به این معنی است که از لحاظ مقررات فنی و شهرسازی و از نظر شهرداری و سازمان نظام مهندسی، ساختمان احداث شده مورد تایید می باشد.
پروانه ساختمان مجوز اصلی برای شروع ساخت و ساز است پس از اتمام عملیات ساختمانی، در صورتی که ساختمان مورد تایید شهرداری باشد و مواردی همچون خلافی یا بدهی نداشته باشد، شهرداری مدرکی تحت عنوان پایان کار به مالک میدهد. این مدرک پایان عملیات ساختمانی را تایید میکند. پس از آنکه احداث ساختمان به پایان برسد٬ مالک باید از شهرداری درخواست صدور گواهی پایان کار را بخواهد تا با بازدید مامور و کارشناس فنی مشخص شود که مقررات قانونی و فنی مربوط به ساختمان سازی رعایت شده است. پس از احراز مطابقت بنا با پروانه ساختمان و نقشه صادر شده توسط کارشناس شهرداری و احراز رعایت مقررات قانونی و فنی مربوطه، شهرداری طی یک فرآیند اداری و فنی، اقدام به صدور پایان کار ساختمان با توجه به شناسنامه فنی ملک میکند. (دعوای الزام شهردای به صدور پایان کار )
گواهی پایان کار باید شامل درج مشخصات کامل ساختمان اعم از متراژ عرصه، اعیان و طبقات ساختمان با مشاعات و کاربری های اجزای ساختمان و… صادر شود.
[vc_column css=”.vc_custom_1605357286061{background-image: url(https://noorlaw.ir/wp-content/uploads/2020/07/favicon-1.png?id=3819) !important;}”][vc_hoverbox image=”4608″ primary_title=”وکیل و مشاوره تخصصی در پرونده شما” hover_title=”با ما تماس بگیرید.” hover_background_color=”chino”]
22864935 – 09304430220
[/vc_hoverbox][/vc_column][vc_row][vc_column][vc_column_text]
برای انعقاد هر نوع قرارداد رسمی در دفترخانه و تنظیم سند رسمی نیاز به پایان کار وجود دارد. دفاتر اسناد رسمی از انتقال آپارتمانی که پایان کار شهرداری را نداشته باشد، ممنوع هستند.
همچنین صدور صورتمجلس تفکیکی و تنظیم تقسیم نامه و اخذ سند هاش شش دانگ برای هر واحد منوط به ارائه پایان کار است. تا زمانی که مالکین پایان کار نداشته باشند، ساختمان ساخته شده رسمیت ندارد و مشابه حالت قبل از ساخت با آن برخورد می شود.
در صورتی که مالک ساختمان بخواهد قبل از گرفتن پایان کار ساختمان برخی واحدها را پیش فروش کند، قرارداد مربوط به این واحدها باید در دفتر اسناد رسمی تنظیم شده و منعقد شود. در این قرارداد، فروشنده باید متعهد شود که در زمان مقرر گواهی پایان کار را دریافت کند. همچنین در این قرارداد تاریخ دقیق حضور طرفین در دفتر اسناد برای انتقال سند ذکر میگردد، که مسلماً فروشنده باید در آن تاریخ گواهی پایان کار را همراه داشته باشد، چرا که بدون آن امکان انتقال سند وجود ندارد.
همچنین بدون اینکه شخص گواهی پایان کار داشته باشد امکان اینکه بتواند وام مسکن و یا وام از روی سند خانه را بگیرد وجود ندارد چراکه برای گرفتن وام نیازمند گواهی پایان کار می باشد.
در انتقال آپارتمان، در صورتی که فروشنده گواهی پایان کار را اخذ نموده باشد در این صورت دادگاه وی را الزام به تنظیم سند رسمی انتقال ملک خواهد نمود ولی در صورتی که او گواهی پایان کار را اخذ نکرده باشد امکان انتقال به صورت سند رسمی وجود نخواهد داشت که در این صورت خریدار موظف است در دادخواست خود الزام وی به اخذ گواهی پایان کار و سپس الزام به تنظیم سند رسمی را از او بخواهد. (دعوای الزام به اخذ پایان کار)
گواهی های پایان کار ساختمانی را بر اساس سال صدور آنها و اعتبار آنها می توان به 3 دسته تقسیم کرد:
در حال حاضر دفاتر اسناد رسمی نمی توانند نسبت به گواهی پایان کار موقت سندی تنظیم کنند و یا در مورد پایان کار نامحدود حتما باید گواهی تاییدیه را از شهرداری یا دفاتر خدمات الکترونیک شهر دریافت نمایند.
این گواهی توسط مالک یا مالکین ساختمان و یا وکیل یا قائم مقام قانونی ایشان قابل اخذ است. در قراردادهای مشارکت در ساخت معمولاً سازنده متعهد به اخذ این گواهی است. در صورتی که از دریافت آن امتناع نماید، می توان از طریق دادگاه الزام وی را به اخذ پایان کار خواست. (دعوای الزام به اخذ پایان کار)
در صورتی که ساختمان اضافه بنای مازاد بر پروانه ساختمان داشته باشد به کمیسیون ماده ۱۰۰ ارجاع می شود و پس از تعیین شدن جریمه یا صدور رای خلاف و تخریب مراحل کار ادامه پیدا می کند. (توضیح بیشتر)
اخذ پایان کار به وسیله مالک رسمی ملک، انجام می شود. اما در صورتی که ساختمان از طریق قرارداد مشارکت در ساخت، بنا شده باشد معمولاً سازنده با وکالت نامه کاری که از مالک می گیرد، تعهد به اخذ گواهی پایان کار می دهد. در بسیاری مواقع به خاطر اختلاف سازنده و مالکین و یا مشکلات دیگر سازنده به تعهد خود در گرفتن پایان کار عمل نمی کند. در این موارد ذینفع می تواند الزام وی به اخذ پایان کار را بخواهد. (توضیح بیشتر)
حالت دیگر این دعوا جایی است که درخواست صدور گواهی به شهرداری شده اما، شهرداری به دلایل غیر موجه از صدور گواهی پایان کار امتناع نماید که در چینن حالتی، شخص دی نفع می تواند الزام شهرداری را نسبت به صدور پایان کار را از دادگاه بخواهد. (توضیح بیشتر)
تعیین کاربری املاک در شهرها براساس طرح های کلان تحت عنوان طرح جامع تعیین می شود بنابراین نوع استفاده افراد نمی تواند خارج از این کاربری های تعریف شده انجام شود. ولی قبل از سال ۴۹ به دلیل عدم وجود طرح جامع مخصوصاً برای شهر تهران، هر نوع استفاده شهروندان از املاک خود حق تملک آنها تلقی می شد. بنابراین نیازی به اخذ پایان کار ساختمان برای سال های قبل از ۴۹ و ۵۲ وجود ندارد. ساختمان های قدیمی که ممکن است ۲۰ یا ۳۰ سال از عمر آنها می گذرد چند حالت برای پایان کار آنها وجود دارد که در اینجا توضیح داده می شوند.
در حالت اول که شاید بتوان گفت برای اکثریت ساختمان ها یا ملک های کلنگی صادق است این است که معمولا این ساختمان ها یا ملک ها یک پایان کار قدیمی دارند. در این صورت شما کافیست که با بردن آن و سایر مدارک نسبت به اخذ یک پایان کار جدید اقدام نمایید.
حالت دومی که برای ساختمان های قدیمی یا کلنگی وجود دارد این است که شما سند و پایان کار قدیمی را دارید اما خود به دلیلی تغییری در ملک انجام داده اید – مانند اینکه یک طبقه دیگر به یک ساختمان ویلایی یک طبقه اضافه کرده اید – و برای اضافه کردن بنا مجوز از شهردای نگرفته باشید، کار شما با مشکل مواجه می شود. در این حالت شما باید همان مدارک را طی کنید و این اضافه کردن بنا یا تغییرات در بنا که خلاف قوانین شهرداری بوده است، معمولا به کمیسیون داخلی شهرداری یا کمیسیون ماده صد ارجاع داده می شود و شما باید جریمه ای پرداخت کنید تا پایان کار جدید ساختمان قدیمی و کلنگی شما صادر شود.
حالت سوم که در برخی از شهرها یا مناطق شهرها وجود دارد، برای ساختمان های قدیمی و کلنگی است که اساسا بدون هیچ مجوزی ساخته شده اند و پایان کار یا حتی سند هم ندارند. گرفتن پایان کار برای چنین ساختمان های کلنگی به دلیل اینکه اساسا مجوزی برای ساخت آنها وجود نداشته است بسیار دشوار است و توصیه می شود که شما با فردی متخصص به اخذ پایان کار یا یک وکیل خبره در این زمینه مراجعه کنید.
شما با استعلام جواز و پایان کار ساختمان میتوانید از تاریخ صدور، مساحت و تعداد طبقات مجاز و سایر موارد آگاه شوید. در برخی مواقع، مدارک موجود ساختمانی برای مالکین ساختمانی به قدرکافی دلیل موجهی برای اثبات مالکیت آنها نیست، و در این مواقع است که خریدار واحدهای ساختمان با مشکلات بزرگی روبرو میشوند، استعلام جواز و پایان کار ساختمان بهترین روش برای پیشگیری از بروز این چنین مشکلات احتمالی است،شما با استعلام جواز و پایان کار ساختمان میتوانید از اعتبار این مدارک اطمینان حاصل کرده و علاوه بر این از جزئیات ساختمانی هم باخبر خواهید شد.
شهروندان تهرانی میتوانند با تکمیل فرمی در پرتال شهرداری تهران و واردکردن اطلاعات لازم نظیر شماره پرونده، شماره شناسایی ملک، شماره و تاریخ پروانه با صرف کمترین زمان و هزینه از صحت پروانه و گواهیهای صادره اطمینان حاصل کنند و دیگر نیازی به مراجعه حضوری در مناطق و یا ادارههای مختلف شهرداری نیست.
این سرویس با نام «سامانه استعلام پروانه و گواهی ساختمان» در پرتال اینترنتی شهرداری تهران در دسترس شهروندان قرار گرفته است.
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_btn title=”دعوای الزام به اخذ پایان کار” link=”url:https%3A%2F%2Fnoorlaw.ir%2Fcompulsion-lawsuit-to-get-the-job-done%2F|title:%D8%AF%D8%B9%D9%88%D8%A7%DB%8C%20%D8%A7%D9%84%D8%B2%D8%A7%D9%85%20%D8%A8%D9%87%20%D8%A7%D8%AE%D8%B0%20%D9%BE%D8%A7%DB%8C%D8%A7%D9%86%20%DA%A9%D8%A7%D8%B1||”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_btn title=”صورتمجلس تفکیکی چیست؟” link=”url:https%3A%2F%2Fnoorlaw.ir%2Fform-of-separate-assembly%2F|title:%D8%B5%D9%88%D8%B1%D8%AA%D9%85%D8%AC%D9%84%D8%B3%20%D8%AA%D9%81%DA%A9%DB%8C%DA%A9%DB%8C||”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_btn title=”تقسیم نامه ساختمانی” link=”url:https%3A%2F%2Fnoorlaw.ir%2Fconstruction-division-letter%2F|title:%D8%AA%D9%82%D8%B3%DB%8C%D9%85%20%D9%86%D8%A7%D9%85%D9%87%20%D8%B3%D8%A7%D8%AE%D8%AA%D9%85%D8%A7%D9%86%DB%8C||”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_btn title=”بهترین وکیل در تهران” link=”url:https%3A%2F%2Fnoorlaw.ir%2Fthe-best-lawyer-in-tehran%2F|title:%D8%A8%D9%87%D8%AA%D8%B1%DB%8C%D9%86%20%D9%88%DA%A9%DB%8C%D9%84%20%D8%AF%D8%B1%20%D8%AA%D9%87%D8%B1%D8%A7%D9%86||”][/vc_column][/vc_row]