زمانی که آپارتمانی با چند مالک ساخته می شود، پس از تفکیک واحدها از یکدیگر نوبت به صدور سند شش دانگ برای هر واحد می رسد. مالکینی که تا پیش از این از شش دانگ زمین سهم داشتند، اکنون واحد ها را بین خود تقسیم می کنند. سندی که این تقسیم در آن صورت می گیرد، تقسیم نامه ساختمانی نام دارد.
به طور کلی برای تفکیک واحدهای ساخته شده یک ساختمان و صدور سند مالکیت تفکیکی برای هر واحد، ابتدا صورتمجلس تفکیکی و در صورت تعدد مالکین، تقسیم نامه تنظیم می شود. صورت مجلس تفکیکی به تعریف حدود اربعه ی واحدهای مستقل و و ذکر مساحت و شماره گذاری آنها می پردازد و در صورتمجلس تفکیکی، مالکیت بخش های اختصاصی تعیین نمی شود. این موضوع در تقسیم نامه تعیین می گردد.
(تقسیم نامه اموال متوفی)
به طور کلی تقسیم نامه برای هر ملکی که مشاع باشد میتواند نوشته شود. در آپارتمان هایی که دارای چند مالک است، مالکین برای تقسیم واحدها بین خود ملزم به تهیه تقسیم نامه رسمی هستند.
یک ساختمان دارای قسمت های اختصاصی و قسمت های عمومی یا همان مشاعات است. بخش های اختصاصی همانند واحدهای آپارتمانی، پارکینگ و انباری ها هستند که به تملک اختصاصی هر مالک در می آید. این موارد در تقسیم نامه به تفکیک مشخص می شود.
[vc_column css=”.vc_custom_1605357286061{background-image: url(https://noorlaw.ir/wp-content/uploads/2020/07/favicon-1.png?id=3819) !important;}”][vc_hoverbox image=”4608″ primary_title=”وکیل و مشاوره تخصصی در پرونده شما” hover_title=”با ما تماس بگیرید.” hover_background_color=”chino”]
22864935 – 09304430220
[/vc_hoverbox][/vc_column][vc_row][vc_column][vc_column_text]
اگر برای ملکی که چند مالک دارد تقسیم نامه تنظیم نشده باشد، آن ملک تماما مشاع درنظر گرفتهشده و هرگونه دخل و تصرف توسط یکی از شرکا بدون اجازه شرکای دیگر غیرقانونی بوده و قابل پیگیری میباشد.
دقت کنید تنظیم تقسیم نامه اجباری نیست و نمیتوان تمامی مالکان یک ملک را به تنظیم آن وادار کرد، اما در صورتی که یکی از شرکا مایل به مشخص کردن سهم خود باشد میتواند از طریق سازمان ثبت پیگیری های لازم را انجام دهد.
تقسیم نامه یک سند رسمی است و باید به طور قانونی در دفترخانه اسناد رسمی توسط سایر مالکین ثبت شود. قوانین سازمان تثبت اسناد و املاک کشوری، تقسیم نامه هایی که فاقد ثبت رسمی هستند را از اعتبار ساقط دانشته و در هیچ محکمه ای آنها را نمی پذیرد.
اگر شریکی برای امضای تقسیم نامه در دفترخانه حاضر نشود، لازم است شرکا دعوای الزام به ثبت رسمی تقسیم نامه را در دادگاه مطرح کنند.
ممکن است، مالکین قبل از تنظیم تقسیم نامه رسمی، طی توافق نامه ی عادی در مورد نحوه تقسیم واحدها و حقوق هر یک نسبت به بخش های اختصاصی با یکدیگر توافق کنند. این توافق نامه عادی بر اساس مواد ۲۲، ۴۶، ۴۷ و ۴۸ قانون ثبت در دادگاه و مراجع دولتی اعتبار ندارد و قابل استناد نیست. در این شرایط، چنانچه برخی از مالکین، علی رغم امضای تقسیم نامه عادی از امضای تقسیم نامه رسمی امتناع کنند، هر یک از مالکین دیگر می توانند، الزام مالکین ممتنع را به ثبت تقسیم نامه از دادگاه بخواهند.
و اما طرفین این دعوا هر یک از مالکین ملک که پایبندی به مفاد تقسیم نامه عادی را خواستار است، می تواند باشد. سایر مالکان در جایگاه خوانده قرار دارند. در صورتیکه در تقسیم نامه عادی، حقی برای اشخاص دیگر در نظر گرفته شده باشد، بر اساس قاعده بایستی او نیز جزو خواندگان دعوا قرار بگیرد. دعاوی مربوط به املاک و حقوق راجع به آنها بایستی در دادگاه محل وقوع ملک مطرح گردد.
پس از قطعی شدن رای و ورود پرونده به مرحله اجرا، ابتدا به محکومٌ علیه (خوانده) ابلاغ می شود که ظرف ده روز پس از ابلاغ در دفتر اسناد رسمی حاضر شود و سند رسمی تقسیم نامه را امضا نماید. اما اگر محکوم علیه در دفترخانه حاضر نشد، نماینده دادگاه در دفترخانه حاضر خواهد شد و تقسیم نامه رسمی را به نمایندگی از محکوم علیه امضا می نماید.
همانطور که بیان شد، از مقدمات تنظیم تقسیم نامه، اخذ صورتمجلس تفکیکی و پایان کار است. بنابراین خواهان در صورتی می تواند، الزام به ثبت تقسیم نامه را بخواهد که صورتمجلس تفکیکی و پایان کار، صادر شده باشد و یا ضمن دادخواست از دادگاه خواسته شود.
در صورتی که یکی از مالکین به تقسیم نامه اعتراضی داشته باشند، در صورت جلب رضایت سایر مالکان میتواند تقسیم نامه را ابطال کند. تقسیم نامه باید توسط دادگاه صالح ابطال شود و صرفا نادیده گرفتن آن توسط مالکین به معنای ابطال آن نیست.
با ابطال تقسیم نامه، ساختمان مجدداً مشاع محسوب شده و تمامی اسناد صادره برای مالکین به تبع آن باطل می شود. در این صورت برای صدور اسناد جدید باید تقسیم نامه جدید تهیه شود. (دعوای ابطال تقسیم نامه)
درموارد زیر تقسیم نامه در دادگاه بررسی شده و در صورت اثبات ادعای مالکین، ابطال خواهد شد:
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_btn title=”صورتمجلس تفکیکی چیست؟” link=”url:https%3A%2F%2Fnoorlaw.ir%2Fform-of-separate-assembly%2F|title:%D8%B5%D9%88%D8%B1%D8%AA%D9%85%D8%AC%D9%84%D8%B3%20%D8%AA%D9%81%DA%A9%DB%8C%DA%A9%DB%8C||”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_btn title=”همه چیز در مورد پایان کار” link=”url:https%3A%2F%2Fnoorlaw.ir%2Ffinish-the-construction-work%2F|title:%D9%87%D9%85%D9%87%20%DA%86%DB%8C%D8%B2%20%D8%AF%D8%B1%20%D9%85%D9%88%D8%B1%D8%AF%20%D9%BE%D8%A7%DB%8C%D8%A7%D9%86%20%DA%A9%D8%A7%D8%B1%20%D8%B3%D8%A7%D8%AE%D8%AA%D9%85%D8%A7%D9%86%DB%8C||”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_btn title=”بهترین وکیل در تهران” link=”url:https%3A%2F%2Fnoorlaw.ir%2Fthe-best-lawyer-in-tehran%2F|title:%D8%A8%D9%87%D8%AA%D8%B1%DB%8C%D9%86%20%D9%88%DA%A9%DB%8C%D9%84%20%D8%AF%D8%B1%20%D8%AA%D9%87%D8%B1%D8%A7%D9%86||”][/vc_column][/vc_row]