چگونه میتوان مهریه را از ارث متعلق به شوهر گرفت
بسیاری مواقع پیش می آید که شوهر مالی از خود ندارد و نمی تواند مهریه زوجه را بپردازد. در اصطلاح حقوقی معسر تلقی می شود و تعهد وی به پرداخت مهریه محدود به اقساط بسیار زیاد با میزان کم است. اما با فوت اقوامش، ارث زیادی به وی می رسد. در این موارد زن می تواند مهریه خود را از شوهر مطالبه نماید.
نحوه عملی گرفتن مهریه از ارثی که به شوهر رسیده است
- ابتدا زوجه باید به عنوان ذینفع ،دادخواست انحصار وراثت طرح کند. در این دادخواست باید وراث متوفی (از جمله شوهر خود) را معرفی نماید.مرجع صالح جهت رسیدگی به آن شورای حل اختلاف آخرین محل اقامت متوفی است.این مرجع پس از نشر آگهی و بررسی های لازم گواهی انحصار وراثت صادر می کند.
- زوجه ای که مهریه را از دادگاه مطالبه کرده، سهم الارث شوهر را به عنوان اموال وی به دادگاه معرفی نماید و گواهی انحصار وراثت را نیز تقدیم دادگاه کند. دادگاه با انجام استعلامات ثبتی و سایر استعلامات لازم به میزان سهم شوهر از ترکه را توقیف می کند و به مزایده می گذارد. مبلغ حاصل از این مزایده به عنوان هر میزان مهریه به زوجه داده می شود.
- گاهی اموال متوفی شامل اموال منقول و وسایلی است که سند رسمی جهت اثبات تعلق آنها با متوفی وجود ندارد، در این موارد پیش از اعلام آنها به دادگاه لازم است دادخواست تحریر ترکه ای به طرفیت سایر وراث داده شود تا بتوان این اموال را به عنوان اموال متوفی شناسایی نمود.
نکات مربوطه
1- زوجه تنها میتواند به میزان سهم الارث شوهر مهریه خود را مطالبه کند. نسبت به سهم سایر وراث نمیتواند ادعایی مطرح کند.
2-اگر متوفی بدهی داشته باشد، ابتدا باید طلب وی پرداخت شود، پس از آن نوبت به تقسیم ارث می رسد. پس ممکن است پس از کسر بدهی ، چیزی بابت سهم الارث وجود نداشته باشد که زوجه بتواند توقیف کند.
نویسنده:ریحانه خلیلی وکیل پایه یک دادگستری و مشاور حقوقی
بدون دیدگاه