لیزینگ و فروش اقساطی

پروانه زناشویی

مقدمه

قراردادهای لیزینگ و فروش اقساطی از آنجا افزایش پیدا کرده اند که تورم اقتصادی موجب کاهش قدرت خرید افراد شده است. اهمیت برخی از کالا ها نیز به قدری بالا است که افراد به ناچار باید آنها را تهیه کنند. با توجه به موارد گفته شده لزوم قراردادهایی مثل لیزینگ و فروش اقساطی احساس گردید و متداول شد.

۱.لیزینگ و فروش اقساطی و ماهیت حقوقی آن

با بررسی قراردادهای تنظیم شده می توان گفت لیزینگ تلفیقی از دو قرارداد بیع (خرید و فروش) و اجاره است.  مطابق قرارداد لیزینگ یک کالای بادوام مثل اتومبیل ، املاک، کالاهای تجاری یا صنعتی وبه شخص متقاضی اجاره داده می‌شود و اجاره‌کننده مکلف به پرداخت تمامی اقساط معادل مبلغ تعیین شده می باشد. در نهایت و با پرداخت آخرین قسط، اجاره کننده مالک کالای مورد نظر شود و به عبارت دیگر پرداخت آخرین قسط قرارداد را از اجاره به بیع تبدیل می کند.

نکته1. در قرارداد لیزینگ مدت قرارداد،تعداد اقساط و همینطور اولین و آخرین قسط باید به طور ذقیق مشخص می شود.

نکته2. معمولا این قرارداد در خصوص اتومبیل تنظیم می شود اما انعقاد آن در خصوص سایر کالاهای بادوام نیز امکانپذیر است.

۲.تفاوت فروش اقساطی خودرو با لیزینگ خودرو

فروش اقساطی نوعی عقد بیع است. مطابق آن کالایی به‌صورت اقساطی خریداری می شوذ. بنابراین مطابق اثر عقد بیع مال موضوع قرارداد از همان ابتدا به مالکیت متقاضی در می آید و ثمن معامله طی چند قسط پرداخت می‌شود.
همانطور که گفته شد لیزینگ خودرو، ترکیبی از دو عقد اجاره و بیع است به این صورت که از زمان شروع تا پرداخت آخرین قسط ماهیت اجاره و با پرداخت آخرین قسط ماهیت عقد پیدا کرده و مال به تملیک متقاضی در می آید.

۳. مزایا و معایب قراردادهای لیزینگ

لیزینگ قراردادی است که قبل از تنظیم آن باید در خصوص آن بررسی لازم صورت بگیرد چرا که قبل از انتخاب آن، باید به‌خوبی از توان مالی خود برای پرداخت تمامی اقساط، مطمئن بود. اطلاع از مزایا و معایب خرید اقساطی خودرو لیزینگی به متقاضی کمک می‌کند تا درست تصمیم بگیرد.

به‌نظر می رسد  مزیت قابل توجه لیزینگ این باشد که، متقاضی بدون داشتن نقدینگی به میزان قیمت کامل خودرو و با پرداخت نقدی بخشی از قیمت کامل و پرداخت اقساط در موارد معین شده در قرارداد در نهایت بتواند مالک خودرو شود.
همینطور با افزایش ارزش خودرو در زمان پرداخت اقساط متقاضی نفع خواهد برد.

قیمت تمام‌شده خودرو لیزینگی پس از اتمام اقساط، به میزان قابل توجهی بیشتر از قیمت اصلی در زمان تنظیم قرارداد خواهد بود. در این قرارداد واگذارنده بخش کمی از قیمت کامل مال موضوع قرارداد را دریافت می کند و در عین حال به فکر دریافت سود  می باشد.تا زمانی که آخرین قسط پرداخت نشده، شخص متقاضی مالک خودرو نمی شود. کوتاهی متقاضی در نهایت به سود واگذارنده تمام می شود. به این صورت که به جای انتقال مالکیت عین، مالکیت منافع به طرف قرارداد منتقل می شود. بنابراین مالکیت واگذارنده کماکان به قوت خود باقی است.

4. کدامیک از این دو قرارداد مناسب تر است؟

این سوال پاسخ قطعی و دقیقی ندارد. این خود شخص متقاضی است که با توجه به میزان نقدینگی، شرایط قرارداد ،ضمانت اجراها و خطرات احتمالی هر یک از دو غالب قراردادی و با بررسی،مقایسه  و در نهایت تطبیق شرایط خود با هر یک از غالب های قراردادی، اقدام به تنظیم قرارداد مناسب شرایط خود می نماید.

نویسنده: محمد احمدی آزاد- وکیل پایه یک دادگستری

محمد احمدی آزاد

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *