بدهی متوفا و نحوه مطالبه آن از وراث

مشورتی اعتراض ثالث کیفری

بسیار اتفاق می افتد که شخصی بدهکار بوده و فوت نماید. حال سوال اینجاست که نحوه مطالبه طلب در اینگونه موارد چگونه است؟ آیا فوت کردن باعث از بین رفتن بدهی متوفا می گردد؟

وضعیت بدهی و تعهدات متوفا در فرض فوت

متوفا اگر تعهداتش قائم به شخص باشد از بین می رود مثل تعهد به کشیدن تابلو یا نوشتن فیلم نامه یا پرداخت نفقه زوجه یا هر عملی که انجام آن توسط شخص متوفا مهم بوده است. مسلماً تعهدات غیر مالی نیز از بین می روند مثل تعهد به تسلیم متهم در جایی که کفیل شده است.

سایر تعهدات  خصوصاً بدهی های مالی از بین نمی رود. حتی با فوت متوفا، بدهی های مدت دار وی نیز حال می شود. مثلا اگر متوفا چکی یک ساله صادر کرده باشد با فوت صادرکننده، این چک به روز محسوب می گردد.

مطالبه بدهی از وراث متوفا

الف:متوفا اموال و ماترک دارد

ابتدا باید ببینیم که اموالی از متوفا به جا مانده است یا خیر. اگر اموالی از متوفا باقی مانده باشد این اموال قابل توقیف است. حتی اگر وراث اموال را بین خود تقسیم کرده باشند وراث به همان میزان مسئول پرداخت بدهی هستند. یعنی اگر وارثی 100 تومان ارث برده باشد به همان میزان مسئول است.

ب: متوفا اموالی نداشته یا اطلاعی از وجود اموال نداریم

در این شرایط، اگر وراث ظرف مهلت یک ماه از تاریخ اطلاع از فوت، رد ترکه(ارث) خود را اعلام کرده باشند هیچ مسئولیتی ندارند. چون چیزی ارث نبرده اند. اعم از اینکه مورث آنها مالی داشته یا نه.

اگر وراث ارث را رد نکرده باشند مسئول پرداخت بدهی متوفا می باشند مگر اینکه ثابت کنند متوفا مالی نداشته است. اگر ثابت کردند که مال نداشته است مسئولیتی ندارند. اما اگر نتوانستند ثابت کنند به نسبت سهم الارث مسئول بدهی هستند. مثلا اگر وارثی از نظر قانون معادل 50 درصد ارث بر بوده است 50 درصد بدهی بر عهده است.

بنابراین:

چنانچه وراث ارث را رد نکرده و نتوانند مال نداشتن متوفا را ثابت نمایند مسئول پرداخت بدهی متوفا خواهند بود.

 

نویسنده: رسول نصرتی- وکیل پایه یک دادگستری و مشاور حقوقی

 

رسول نصرتی

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *